søndag 4. januar 2015

Sliteringer

Arbeidet:
Arbeidet gikk ut på å maskinere 4 sliteringer i rustfritt stål. I tillegg til å lage delene var det viktig at jeg skrev ned alle målene i et måleskjema og skrev ned det riktige materialesertifikatet.

Planlegging:
Først fant jeg 4 passende emner, samt dorer til utvendig og innvendig findreiing. I og med at alle sliteringene hadde så å si samme fremgangsmåte samt toleranser bestemte jeg meg for å ta alle ringene samtidig. Dette vil si at jeg skulle gjøre alle stegene i arbeidet på alle ringene før jeg gikk videre til neste steg av arbeidet.

To av ringene skulle belegges utvendig og to av ringene skulle belegges innvendig som vil si at prosessen er litt annerledes etter steg 3.
Kort planlegging:
Steg 1: Bore et 100mm hull i hvert emne.
Steg 2: Grovdreie innvendig.
Steg 3: Grovdreie utvendig/ tilpasse ring utvendig dor.
Steg 41: Sette ring i utvendig dor og findreie til ferdigmål innvendig.
Steg 42: Sette ring i utvendig dor og dreie innvendig overmål for termisk sprøyting.
Steg 51: Sette ring på innvendig dor og dreie utvendig undermål for termisk sprøyting.
Steg 6: Bore 3 hull med 120° mellom hver av dem i 2 av ringene.
Steg 7: Sette på lapper og levere videre for termisk sprøyting.

HMS:
HMS under er arbeid som dette er blant annet å forholde seg til de generelle grunnleggende reglene som omfatter alle oppgaver en utfører som kan medføre skader på deg eller andre for resten av livet som er en er oppmerksom og passer på å ta alle forhåndsreglene for din og andres sikkerhet før hvert steg av arbeidet.
Andre ting som er viktig å tenke på i henhold til HMS:
-      Oppspenning av emne i choken skal gjøres på en slik måte at det ikke er noen fare for at den kan falle ut under arbeidet.
-      Øyebeskyttelse. Det beste er briller som hindrer at ting kan komme inn på baksiden av glassene, men alt er bedre enn ingenting og vanlige vernebriller kan redde synet mange ganger.
-      Hørselvern for å beskytte deg mot støy, men det er også viktig at en ikke bruker noe som stenger alle lydene ute. Når en står i en dreiebenk er det viktig å kunne høre uønskede lyder. Disse lydene er lette å skille fra de andre, men utestenges lett om man hører på radio e.l.
-      Ikke bruk hansker som lett kan huke seg fast i ting ettersom dette fort kan koste deg livet i dreiebenken. Har en ikke hansker som sitter godt på hendene er det bedre å arbeide uten hansker.

Verktøy:
Analogt utvendig mikrometer
Analog innvendig målestang
Analogt måleur
Digitalt Skyvelære
3-punkts selvsentrerende chuck
4-punkts Bakkskive
6mm HSS bor
100mm HM bor
5mm HSS bor
M6 gjengetapp
Utvendig og innvendig holder for 45° skjær fra Ceratizit med navnet SCMT 120498EN SM.
Utvendig og Innvendig holder for 93° skjær fra Seco med navnet DNMG150408-MF4 TM4000.


Faglige detaljer:
Når en dreier i rustfritt materiale er det viktig å grovdreie alle overflater før en findreier for å hindre at materialet «slår» seg. Dette vil si at det endrer form. Den sikreste måten å hindre at ringene slår seg på er at de støttes opp av en dor under findreiingen slik at ringene ikke deformeres.

Under arbeidet brukte jeg to forskjellige skjær. Et 45° skjær fra Ceratizit med navnet SCMT 120498EN SM. Ceratizit-skjæret har den «vanlige» 45° formen og er beskrevet av SCMT, skjæret har også en neseradius på 0,4mm. Det andre skjæret er et 93° skjær fra Seco og heter DNMG150408-MF4 TM4000. DNMG er en type skjær jeg bruker mye fordi det er veldig bra på grov og findreiing samt at det kan også brukes til enkel planing og jeg slipper å bytte verktøy så ofte. Skjæret har en neseradius på 0,4mm.

For skjærehastighet under dreiingen brukte jeg formelen for skjærehastighet som er oppgitt i tidligere innlegg. Hastighet for boringen fant jeg fram til i verkstedhåndboka.

Gjennomføre:
Jeg startet med å spenne emnene opp i dreiebenken i den 3-punkts selvsentrerende chucken, og rettet dem grovt ved hjelp av det analoge retturet.

Grunnen til at jeg ikke rettet dem veldig nøye eller støttet dem opp slik at de ikke skulle flytte seg under boringen er at siden jeg skal dreie bort så mye vil ringen uansett blir ren og rett innvendig.





















Etter oppspenningen boret jeg et Ø100 hull rett igjennom emnene. Boret jeg brukte trengte ikke forboring, og siden jeg boret så kort var ikke ekstra kjøling i tillegg til den vanlige slangen nødvendig.





















Etter boringen planet jeg ringene, og grovdreide innsiden. Når jeg planet ringene justerte jeg i tillegg bredden av ringen og grovdreide 2mm av ringen til litt mindre enn hva den trengte å være for å passe inn i doren slik at jeg skulle få en frigang mot chucken når jeg skulle tilpasse ringen til doren senere i arbeidet.





















Når jeg hadde grovdreid innsiden av ringene spente jeg dem på innsiden med frigangen mot chucken, men her var det viktig at jeg ikke dro til for hardt slik at ringen ikke blir deformert. Etter at jeg hadde spent en ring fast tilpasset jeg ringen til doren den skulle sitte i for innvendig findreiing.





















Etter at tre av ringene var tilpasset til en dor fant jeg ut at det ene emnet mitt var var for lite til doren jeg hadde valgt og jeg måtte finne en ny dor. Jeg fant ingen ny dor og måtte derfor lage en ny dor. 

Doren lagde jeg ved å finne en passende sylinder jeg kunne dreie doren ut av. Deretter spente jeg den opp og grovdreide den. Etter grovdreiingen merket jeg opp 3 punkter ved hjelp av chucken. Jeg boret og gjenget deretter M6 hull på de 3 merkene. Etter at jeg hadde boret hullene spente jeg doren opp i benken igjen, fintilpasset doren til ringen og spente fast ringen i doren.

Når ringen var spent fast i doren findreide jeg den til innvendig overmål og knakk kantene. Da var en ring ferdig.















Etter dette skulle jeg findreie resten av ringene, men for å gjøre dette måtte jeg bytte til en 4-punkst bakkskive slik at rettingen av dorene skulle bli korrekt. 






















Når jeg hadde byttet chuck spente jeg dorene i chucken og rettet de ved hjelp av det analoge måleuret. Når en retter opp en dor er det viktig at en måler kastet av overflaten ringen skal ligge imot og støttes av fordi den kan være forskjellig fra den ytre overflaten på doren. Når dorene var rettet satte jeg i ringen som var tilpasset doren og findreide innsiden til ferdimål, eller til innvendig overmål for termisk sprøyting. Ringene som ble dreid for termisk sprøyting er ferdige for nå.















Ringene som skal sprøytes utvendig plasserte jeg rundt en dor som var tilpasset ringens innvendige ferdigmål og findreide utsiden til utvendig undermål for termisk sprøyting.






















Nå er ringenes indre og utvendige flater ferdige for termisk sprøyting, men to av dem skal ha 3 jevne plasserte hull i seg på Ø6. Dette er en relativ enkel prosess, men en må være ekstremt nøye fordi det er lett og gjøre kritiske feil som at en må sette fast ringen med ordentlig støtte slik at den ikke blir deformert under trykket av boret, og at en merker opp der hvor hullene skal være riktig. Det er også veldig kjekt å bruke et vater for at hullet ikke skal bli skjevt.






















Når alle ringene var ferdig skrev jeg ned de nødvendig dimensjonene i et måleskjema, satte på lapp og leverte ringene videre til termisk sprøyting.























Konklusjon:
Arbeidet gikk relativt bra i forhold til den grove planleggingen og slikt. Alt annet gikk forsåvidt bra, men det er alltid plass til forbedring i forhold til effektivitet og å holde hodet kaldt under arbeid.

Under arbeidet ødela jeg en av ringene ettersom jeg tok dobbelt så mye som jeg skulle ta i det siste kuttet, men jeg lagde den relativt fort igjen ettersom jeg akkurat hadde laget 3 andre realtivt like ringer og gjentok ikke den feilen.

Læringsmål:
Disse målene mener jeg blir oppfylt i læreplanen for CNC- maskinarbeiderfaget VG3:
Produksjonsteknikk:
·         Velge og bruke verneutstyr i tråd med arbeidsoppgave
·         Velge og bruke materialer i tråd med arbeidsoppgave og gjøre rede for materialegenskapene
·         Velge og bruke måleverktøy til arbeidsoppgaven
·         Forstå toleranser etter tegninger og standarder
·         Spenne opp arbeidsstykke i tråd med prosedyrer og sikkerhetsrutiner
·         Velge skjæreverktøy og skjæredata i samsvar med arbeidsoppgave
·         Utføre målinger, vurdere måleresultater og justere programmer i tråd med krav på tegninger
·         Vurdere behov for grading av deler og utføre grading
·         Gjøre rede for produksjonsprosesser fra emne til ferdig del
Kvalitet og Dokumentasjon:
·         Tolke og forklare tegningsgrunnlag
·         Utføre dimensjons- og kvalitetskontroll på produkter i tråd med tegninger og dokumentere gjennomført arbeidsoppdrag
Alle læringsmålene er kopiert direkte fra Udir sin side:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar