søndag 1. mars 2015

Akseltapper


Arbeidet:
Arbeidet gikk ut på og dreie 5 akseltapper.
Planlegging:
Når en får en ferdigtegnet del av en kunde er det meste av planlegging allerede gjort, men en må planlegge selv i hvilke steg en skal gjennomføre arbeidet. Dette er en relativt enkel prosess og den kan endre seg gjennom utførelsen av arbeidet om det oppstår uventede problemer e.l.
Grunnet dette blir det vanskelig for meg å gjengi hvordan jeg eksakt hadde planlagt arbeidet ettersom planen min endret seg flere ganger under gjennomførelsen. Ting som er kritiske under planleggingen og som ikke kan endres under arbeidet er å finne et emne som oppfyller alle kravene i forhold til materialesertifikater, størrelse og være slik at det ikke oppstår unødvendige problemer under prosess, som kan være om en får forsvarlig område å spenne den i slik at den ikke lett kan falle ut av choken.
HMS:
HMS under er arbeid som dette er blant annet å forholde seg til de generelle grunnleggende reglene som omfatter alle oppgaver en utfører som kan medføre skader på deg eller andre for resten av livet som er en er oppmerksom og passer på å ta alle forhåndsreglene for din og andres sikkerhet før hvert steg av arbeidet.
Andre ting som er viktig å tenke på i henhold til HMS:
-      Oppspenning av emne i choken skal gjøres på en slik måte at det ikke er noen fare for at den kan falle ut under arbeidet.
-      Øyebeskyttelse. Det beste er briller som hindrer at ting kan komme inn på baksiden av glassene, men alt er bedre enn ingenting og vanlige vernebriller kan redde synet mange ganger.
-      Hørselvern for å beskytte deg mot støy, men det er også viktig at en ikke bruker noe som stenger alle lydene ute. Når en står i en dreiebenk er det viktig å kunne høre uønskede lyder. Disse lydene er lette å skille fra de andre, men utestenges lett om man hører på radio e.l.
-      Ikke bruk hansker som lett kan huke seg fast i ting ettersom dette fort kan koste deg livet i dreiebenken. Har en ikke hansker som sitter godt på hendene er det bedre å arbeide uten hansker.

Verktøy:
3-punkt selvsentrerende chuck.
Bakkskive
Utvendig holder for DSSNR skjær(45°)
Utvendig holder for SDJCR skjær(93°)
Analogt Mikrometer
Digitalt skyvelære
Dreiebenk
Analogt måleur.
Ø17,5 HSS bor
Ø14 HSS bor
M20 gjengetapp
M16 gjengetapp
Svingjern.
Bakdokke
Senterspiss

Faglige detaljer:
Skjæremeter: 150
Grovmating: 0.4
Største grovt inngrep: Ø3mm
Finmating: 0.1
Minste fint inngrep: 0.8mm
Til all utvendig dreiing og planing bortsett fra knekking av kanter brukte jeg et 93° skjær fra Seco med navnet DNMG150408-MF4 TM4000. DNMG er utformingen på skjæret, 1504 er dimensjonene d=annleggsflaten diameter=12.7, I=eggelengde=høyde=15, S=4.75, h=hulldiamter=5.15, rз=varierende neseradiuser=0.4-1.6. 08 står for neseradius 0.8, MF4 er geometrien på skjæreggen og TM4000 er hardheten på materialet.

Til knekking av kanter brukte jeg et 45° skjær fra Ceratizit med navnet SCMT 120498EN SM. Ceratizit-skjæret har den «vanlige» 45° formen og er beskrevet av SCMT, skjæret har også en neseradius på 0,4mm.
Gjennomføre:

Først spente jeg opp emnet i den 3-punkts selvjusterende chuken og grovkjørte de største seksjonene, og finkjørte de korteste seksjonene på akseltappene:

Når dette var gjort snudde jeg emnet og boret opp hullet i enden ved hjelp av bakdokka, så knakk jeg kantene i hullet med en 45° spiss:


Etter boringen gjenget jeg dem opp for hånd med støtte fra bakdokka i starten.
Når gjengingen var ferdig monterte jeg opp bakkskiven og spente en og en aksling i bakkskiven og senterspiss i bakdokka:





Når akslingene var ferdig dreid skulle jeg egentlig også være med å frese kilespor i dem, men dette ble gjennomført når jeg var på skolen.
Konklusjon:
Disse akseltappene var ganske greie og lage, men jeg brukte lang tid på retting og har blitt bedre på dette under arbeidet.
Uavhengig av rettetid gikk dette arbeidet bra og jeg hadde få store problemstillinger under gjennomførelsen.

Læringsmål:
Arbeidet utfylte disse læringsmålene i CNC-Maskinarbeider faget VG3. Målene er hentet fra udir sine sider: http://www.udir.no/kl06/CNC3-01/Hele/Kompetansemaal/
Produksjonsteknikk:
·         Velge og bruke verneutstyr i tråd med arbeidsoppgave
·         Velge og bruke måleverktøy til arbeidsoppgaven
·         Forstå toleranser etter tegninger og standarder
·         Spenne opp arbeidsstykke i tråd med prosedyrer og sikkerhetsrutiner
·         Velge skjæreverktøy og skjæredata i samsvar med arbeidsoppgave
·         Utføre målinger, vurdere måleresultater og justere programmer i tråd med krav på tegninger
·         Vurdere behov for grading av deler og utføre grading
·         Gjøre rede for produksjonsprosesser fra emne til ferdig del
Kvalitet og Dokumentasjon:
·         Tolke og forklare tegningsgrunnlag

·         Utføre dimensjons- og kvalitetskontroll på produkter i tråd med tegninger og dokumentere gjennomført arbeidsoppdrag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar