søndag 7. desember 2014

Shaft Sleeve

Arbeidet:
Arbeidet gikk ut på å produsere en del etter gitte mål og toleranser fra en av våre kunder. Når arbeidet var utført måtte jeg også lage et måleskjema og klargjøre delen for avsendelse til kunden.

Planlegging:
Når en får en får en ferdigtegnet del av en kunde er det meste av planlegging allerede gjort, men en må planlegge selv i hvilke steg en skal gjennomføre arbeidet. Dette er en relativt enkel prosess og den kan endre seg gjennom utførelsen av arbeidet om det oppstår uventede problemer e.l.
Grunnet dette blir det vanskelig for meg å gjengi hvordan jeg eksakt hadde planlagt arbeidet ettersom planen min endret seg flere ganger under gjennomførelsen. Ting som er kritiske under planleggingen og som ikke kan endres under arbeidet er å finne et emne som oppfyller alle kravene i forhold til materialesertifikater, størrelse og være slik at det ikke oppstår unødvendige problemer under prosess. Dette kan f.eks være om en får forsvarlig område å spenne den i slik at den ikke kan falle lett ut av choken.

HMS:
HMS under er arbeid som dette er blant annet å forholde seg til de generelle grunnleggende reglene som omfatter alle oppgaver en utfører som kan medføre skader på deg eller andre for resten av livet.  Generelle regler er f.eks at en er oppmerksom og passer på å ta alle forhåndsregler for din og andres sikkerhet før hvert steg av arbeidet.

Andre ting som er viktige å tenke på i henhold til HMS:
-      Oppspenning av emne i choken skal gjøres på en slik måte at det ikke er noen fare for at den kan falle ut under arbeidet.
-      Øyebeskyttelse. Det beste er briller som hindrer at ting kan komme inn på baksiden av glassene, men alt er bedre enn ingenting og vanlige vernebriller kan redde øynene mange ganger.
-      Hørselvern for å beskytte deg mot støy, men det er også viktig at en ikke bruker noe som stenger alle lydene ute. Når en står i en dreiebenk er det viktig å kunne høre uønskede lyder. Disse lydene er lette å skille fra de andre, men utestenges lett om man hører på radio e.l.
-      Ikke bruk hansker som lett kan huke seg fast i ting ettersom dette fort kan koste deg livet i dreiebenken. Har en ikke hansker som sitter godt på hendene er det bedre å arbeide uten hansker.


Verktøy:
3-punkt selvsentrerende chuck.
Ø32 bor
Innvendig holder  for avstikking/profilering N151.2-250-4E 235
Innvendig holder for TPMR160304-F1 TP40 skjær.
Utvendig holder for 45° skjær.
Utvendig holder for DNMG150408-MF4 TM4000 skjær.
Analogt Mikrometer
Digitalt skyvelære
Dreiebenk


Faglige detaljer:
Når jeg grovdreiiet brukte jeg mating 0.24, og under findreiing brukte jeg mating 0.10. Som vanlig brukte jeg formelen for omdreiningstall og skjæremeter når jeg skulle velge omdreininger. Skjæremeterne for rustfritt er ca.70m/min og dette var det jeg brukte under dreiingen.

Grunnen til at jeg grovdreiiet alt før jeg findreiiet er at hvis jeg findreiier i rustfritt med en gang vil målene være feil etter at jeg har grovdreiiet en av de andre flatene. Dette er fordi en fjerner spenninger i metallet når en dreier og delen «slår» seg veldig lett. At den slår seg vil si at den bli oval og deformert.

Til de innvendige flatene brukte jeg et innvendig overflateskjær fra Seco med dataene TPMR160304-F1 TP40. TPMR er utforming, 16 er størrelsen, 03 er tykkelsen, 04 står for eggradiusen, F1 står for skjærgeometrien og TP 40 er hardheten i materialet. Til profilen innvendig brukte jeg et skjær for innvendig avstikking og profilskjæring. Dette skjæret har utforming N151.2-250-4E 235 fra Sandvik. N151.2 er hvilken type skjær det er, 250 er for bredden på eggen som er 2,5mm, 4E står for hardheten i materialet samt hvor mye mating en kan ha.

Til all utvendig dreiing og planing bortsett fra knekking av kanter brukte jeg et 93° skjær fra Seco med navnet DNMG150408-MF4 TM4000. DNMG er utformingen på skjæret, 1504 er dimensjonene d=annleggsflatens diameter=12.7, I=eggelengde=15, S=høyde=4.75, h=hulldiamter=5.15, rз=varierende neseradiuser som er tilgjengelig av denne typen skjær=0.4-1.6. 08 står for neseradius 0.8, MF4 er geometrien på skjæreggen og TM4000 er hardheten på materialet. Til knekking av kantene utvendig brukte jeg et 45° skjær som jeg dessverre ikke klarte å finne pakningen til.

Boringen foregikk med et Ø32 HSS bor som har skjæremeter 12 i rustfritt stål. Omdreiningshastigheten ble da 12000/32*3,14=115o/min. Utfra dette valgte jeg 70o/min og matet manuelt ved hjelp av bakdokka.

Alle navnene på skjærene i dette innlegget har jeg fått fra Sandvik sin 2006 katalog og Seco sin 2012 katalog





Gjennomføre:

Jeg startet arbeidet ved å se gjennom tegningene og finne et egnet emne å utføre arbeidet på. Her er tegningen: (Dataene er skjult grunnet opphavsrett.) 





















Når jeg hadde funnet et emne spente jeg det opp i benken og rettet den slik at den ikke spinner ujevnt. Til å rette den brukte jeg er verktøy som heter analogt måleur.





















Når emnet var forsvarlig spent opp og rettet så nøyaktig som mulig boret jeg et hull med bakdokka størrelse Ø32, 30mm lengde. Grunnen til at jeg boret 7mm ekstra er fordi da kommer «tuppen» av boret forbi det jeg skal stikke av og dermed slipper jeg å dreie i en conet vegg. Jeg brukte bakdokka til å styre og bore med. 

Når man borer er det kritisk å bruke vann hvis ikke ødelegger du boret. Skal du bore langt inn må du stoppe og la sponen slippe ut. Dette kalles «Pecking».





















Etter at jeg hadde boret ferdig hullet planet jeg emnet og grovdreiiet de to innvendige flatene med en innvendig holder for TPMR160304-F1 TP40 skjær. (Sporet sparte jeg til finkjøringen.)





















Når jeg hadde grovdreiiet innvendig grovdreiiet jeg utsiden. Dette gjorde jeg uten vann og derfor lot jeg det stå igjen ganske mye. Jeg lot en del stå igjen fordi jeg fjernet mye metall og da blir den veldig varm som fører til at den utvider seg en del.

Når jeg hadde grovdreiiet utsiden, findreiiet jeg innsiden der det var 0,05 i toleranse, og overflatefinhet på grovest 1,6 som du kan se på tegningen lenger oppe i innlegget. Når jeg hadde findreiiet flatene dreiet jeg det innvendige sporet. Til dette brukte jeg en innvendig holder med avstikking/profilskjær N151.2-250-4E 235 fra Sandvik. 





















Når jeg hadde findreiiet innvendig begynte jeg å findreiie utvendig (Det er viktig å bruke vann under findreiing for å få nøyaktige mål og ikke ødelegge skjæret):





















Etter at jeg hadde findreiiet delen knakk jeg kanten på det ytterste hullet med en utvendig holder for et 45° skjær dybde 1mm og pusset ned alle andre tilgjengelige kanter slik at ingenting var skarpt.

Etter pussing og knekking stakk jeg den av for så å snu den, og spenne den fast med et sandpapir rundt for å hindre merker. Deretter planet jeg den og pusset ned kantene innvendig og utvendig:





















Når jeg hadde gjort ferdig delen kontrollmålte jeg hele og skrev ned målene i et måleskjema. Etter at jeg hadde skrevet ned alle målene og registrert delen, leverte jeg den videre for termisk sprøyting:





















Konklusjon:
Jeg ble selv veldig fornøyd med delen og følte at det gikk greit å komme innenfor de rette toleransene når jeg tok mange små like kutt med rett mating mot slutten slik at jeg kunne planlegge hele tiden om jeg kom til å havne innenfor toleransene.


Læringsmål:
Jeg mener arbeidet utfylte disse læringsmålene i CNC-Maskinarbeider faget VG3. Målene er hentet fra udir sine sider: http://www.udir.no/kl06/CNC3-01/Hele/Kompetansemaal/
Produksjonsteknikk:
·         Velge og bruke verneutstyr i tråd med arbeidsoppgave
·         Velge og bruke materialer i tråd med arbeidsoppgave og gjøre rede for materialegenskapene
·         Velge og bruke måleverktøy til arbeidsoppgaven
·         Forstå toleranser etter tegninger og standarder
·         Spenne opp arbeidsstykke i tråd med prosedyrer og sikkerhetsrutiner
·         Velge skjæreverktøy og skjæredata i samsvar med arbeidsoppgave
·         Utføre målinger, vurdere måleresultater og justere programmer i tråd med krav på tegninger
·         Vurdere behov for grading av deler og utføre grading
·         Gjøre rede for produksjonsprosesser fra emne til ferdig del
Kvalitet og Dokumentasjon:
·         Tolke og forklare tegningsgrunnlag
·         Utføre dimensjons- og kvalitetskontroll på produkter i tråd med tegninger og dokumentere gjennomført arbeidsoppdrag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar